luni, 17 august 2009

Being ECO

Nu stiu cat de eco sunt, dar am gasit sfaturile de mai jos in revista Femeia martie 2009 si am zis ca e bine de stiut ce poti face sa salvezi planeta. Am eu o vorba, cu o floare nu se face primavara... dar incepe sa miroasa mai frumos. Poate nu vom revolutiona dintr-o data lumea stingand becul sau portionand apa cu care ne spalam, dar cel putin incepem sa ne dam seama de consecintele traiului nostru fara griji, care impovareaza planeta. Asa vom putea face pasi marunti inspre un aer mai curat. Respecta natura.


Hartia ne poate salva aerul! Un singur copac asigura oxigenul necesar pentru ca 3 oameni sa respire!
De retinut: doar 20% dintre angajatii din birourile americane fotocopiaza documentele fata-verso. daca procentul lor ar creste la 60% s-ar salva anual echivalentul a 15 milioane de copaci.
Un om risipeste intr-un an circa 50 kg. de hartie. Daca ar recicla, ar salva un copac!


Lasa-te de aruncat, colecteaza separat!
Cutiile de bautura din aluminiu reciclat sunt o binecuvantare pentru mediu. Producerea acestora consuma 95% mai putina energie decat a celor din bauxita. Ce inseamna aceasta? In primul rand, cu 95% mai putin CO2 emanat in atmosfera!
Beneficiile reciclarii plasticului asupra mediului sunt extraordinare. Realizarea produselor din plastic reciclat consuma cu 60% mai putina energie (aici intra poluarea aerului) si cu 90% mai putina apa!
Americanii arunca in fiecare an la gunoi ziare care reprezinta echivalentul a 300 milioane de copaci. Fiecare tona de hartie reciclata salveaza 4 barili de petrol. Plasticul este fabricat din petrol. Petrolul este o resursa naturala neinnoibila, deci limitata.


Stii cand sa strangi robinetul?
Nu lasa apa sa curga in timp ce iti perii dintii. Se consuma 9 litri/minut.
Verifica-ti instalatiile de apa. Un robinet defect risipeste 20.000 litri anual.
Foloseste masina de spalat doar daca ai strans o cuva plina de haine. Consumi mai putina apa decat daca ai spala in doua transe, cu jumatate de cuva.
Instaleaza noile capete de dus cu debit redus.
Inlocuieste vechiul rezervor de apa din toaleta cu un model recent. Consum redus!
Uda o planta cu apa in care a fiert un ou. va beneficia de nutrientii eliberati de coaja oului.
Nu folosi apa de la robinet pentru a dezgheta alimentele congelate. Lasa-le peste noapte in frigider.


Afisarea intretinerii iti strica ziua? Iata cateva motive sa ai o zi frumoasa:
Pentru posesorii de centrale termice: dati termostatul cu 1 grad mai putin. Nu veti simti diferenta decat la buzunar! Un singur grad reduce consumul de energie cu pana la 5 procente.
Pentru toti locatarii: Nu incalziti camerele pe care nu le folositi. Chiar daca e vorba de cateva ore! Pur si simplu inchideti usa pentru a le izola de restul locuintei.
E curent? Verificati toate usile si geamurile. Acoperiti orice loc neetans cu spuma sau banda izolanta. 20% din caldura se pierde prin crapaturi!
Scoateti din priza aparatura pe care nu o folositi. Fie si pe perioade scurte. Veti economisi energie. 85% din curentul folosit de electronice este consumat in standby!
Nu lasati usa frigiderului deschisa. Fiecare minut cu usa deschisa necesita alte 3 minute pentru a-l raci la loc.
Nu uscati haine pe calorifer. Ele inghit o mare parte din caldura.
Folositi inteligent flacara aragazului. Fundul vasului de pe foc trebuie sa fie egal sau mai mare decat ochiul aragazului.

Fotografii preluate de pe site-ul www.deviantart.com.

Niciun comentariu: