marți, 18 august 2009

ITALIA in imagini - Orasul Trieste

"Tot zicem ca ajungem la vama, dar e 16:40 si nu suntem acolo. De 14 ore suntem pe drum... mi-e dor de el... de iubitul meu. Si nici nu am baterie sa vorbesc cu el:( Mi-e cald. Vreau chec si n-am cutit. S-a topit. Checul."
Asa imi incepeam insemnarile in iulie 2006 cand am iesit prima oara din tara. Nu o faceam pentru peisaj ci pentru un job de student. Am ales Italia pentru ca acolo avea relatii o prietena. Nici nu sufeream italiana, stiam sa numar pana la 15 de la gradinita, in rest nimic altceva. Imi cumparasem un ghid de conversatii dar mi-am zis ca mai bine ma las surprinsa. Am si fost, negativ, in Ungaria cand a trebuit sa platesc cafele de 50 euro pentru ca nu aveam invitatie. Nazisti...

Trieste este un oras de vis. Aflat in regiunea Friuli-Venetia-Giulia, inconjurat de Marea Adriatica este un oras important pentru comert. Trieste este orasul unde se produce Illy Caffe si furnizorul a peste 40% cafea in Italia. Printre centrele turistice se afla amfiteatrul roman construit in primul secol D.H. Catedrala San Giusto si Castelul San Giusto, ambele datand de la inceputul secolului al XIV-lea. Alte cladiri notabile sunt Teatrul Verdi (1801), castelul Miramare (1854) si numeroase muzee.
(Amfiteatrul roman)

(Castelul San Giusto)

In prima zi cand am iesit in oras, am ramas uimita de frumusetea orasului, de cladirile vechi restaurate. Va spun din start, nu sunt fan al arhitecturii antice, din contra, stiu sa apreciez un zgarie nor cand il vad, dar aici era o armonie perfecta intre pietele mari, cladirile impresionante, puzderia de cafenele, magazinele de lux si multimea de turisti.



M-am indragostit de fiecare colt de strada, de fiecare cuvant pe care nu il intelegeam si pe care il repetam pana la exasperare, de eleganta italiencelor si de harmalaia organizata din centrul orasului. Dar cel mai mult si-au pus amprenta asupra mea apusurile de soare. De fiecare data cand credeam ca un apus mai frumos nu exista, seara urmatoare imi dovedea contrariul. Daca cineva inca mai crede ca Dumnezeu nu exista, este ignorant pentru ca numai El poate desena asemenea minunatii. Mergeam aproape in fiecare seara pe faleza si admiram felul uimitor in care Dumnezeu imi spunea noapte buna.

Le vazusem doar la televizor. Niciodata indeaproape. Trieste era raiul lor. Vapoare, iahturi, barci, salupe, mai mici, mai mari, clasice sau ultramoderne, pentru toate gusturile si buzunarele. Nici ca se putea ceva mai frumos de admirat. In drum spre serviciu, le asteptam pe rand, care de care mai impresionante, bucurandu-ma ca un copil de un ou Kinder.

Un comentariu:

diamond spunea...

dne, ce frumos...:D